SECTION BY SECTION GUIDE
The free Harry Potter® locations guide is structured in easy to walk sections, meaning that you can do it in your own time and at your own pace. If you would like to do it in one day, then below I have outlined a suggested itinerary along with timings.
Please note that, with the timings, I have erred on the side of caution, and, therefore, it probably won't take you as long as I have allowed to move between the various Harry Potter sites and locations around London.
Starting Point Begin Outside Exit Three of
Bank Underground Station
Your tour begins outside Exit Three of Bank Underground Station. Bank Station is on the Central and Northern Lines of the Underground network. Exit three is located on the forecourt directly in front of the Royal Exchange, which is situated between Threadneedle Street and Cornhill.
Section One Bank Station
to Leadenhall Market
Duration: 9:50am to - 10:20am (30 minutes)
Section one of the tour will take you through some of the picturesque old alleys at the heart of the City of London where you will make some memorable discoveries. Your ultimate destination will be Leadenhall Market, which was used as the backdrop for Charing Cross Road in Harry Potter and the Philosopher's Stone. This section will end in Bull's Head Passage outside the shop that was used as the entrance to the Leaky Cauldron in the first film.
Time At Site: 15 minutes
Section Two Leadenhall Market
to Borough Market
Duration: 10:35am - 11:25am (50 minutes)
This section of the Harry Potter walk will take you past the Monument to the Great Fire of London, after which you will make your way onto London Bridge, where you will picture the members of The Order of the Phoenix flying in formation along the River Thames and the Death Eaters swopping down on London in Harry Potter And The Half Blood Prince. This section will end at location that was used for the entrance to the Leaky Cauldron in Harry Potter And The Prisoner of Azkaban.
Time At Site: 15 minutes
Section Three Over The River
to St Paul's Cathedral
Duration: 11:40am to - 12:35pm (55 minutes)
The third section of your day exploring Harry Potter's London follows the flight of the Order Of The Phoenix along the River Thames before crossing the Millennium Bridge, which was destroyed by the Death Eaters at the beginning of Harry Potter And The Half Blood Prince. You will finish this section with the option of visiting St Paul's Cathedral to view the wonderful Geometric Stair, which was used as the Divination Stairwell in Harry Potter And The Prisoner Of Azkaban.
if you wish to visit St Paul's Cathedral you will need to add an hour to your itinerary, I have estimated the time here as being without an actual visit.
Time At Site: 10 minutes - 1 hour
Section FourST. Paul's Cathedral
to Gringotts Bank®
Duration: 12:45pm - 1:30pm (45 minutes)
Important: You can only see inside Gringotts Monday to Friday 9am to 5pm.
For this section of the tour you will board a bus and travel along Fleet Street to Aldwych, where you will see the church of "Oranges and Lemons", before standing outside Australia House, the interior of which was used as the interior of Gringotts Bank in Harry Potter And the Philosopher's Stone. Although Australia House is not open to the public, so you cannot go inside, you can see enough of the interior to deduce how it was featured in the films.
You'll then make your way to Temple Station, via an encounter with a dragon, to take a short trip on the underground to Westminster.
Time At Site: 20 minutes
Take a Break A spot of Lunch?
Suggested Time: 1:05pm - 1:50pm (45 minutes)
You might like to stop for lunch at this point of your tour. Fortunately, you are well served for choices! You can pop into the Marks and Spencer Simply Food, by St Paul's cathedral before you start this part of your journey. There is also a wonderful café in the crypt of St Paul's Cathedral.
There are several coffee shops, pubs and sandwich shops on Fleet Street and Strand.
Also, when you get to Temple Station, there is a sandwich shop right next to the station and there is a lovely little garden opposite the station where you can sit and enjoy lunch. The choice is all yours!
Time For Lunch: 45 minutes - 1 hour
Section Five Follow The Knight Bus
Westminster To Lambeth Bridge.
Duration: 1:50pm - 2:40pm (50 minutes)
This section of the tour will bring you up the escalator and through the ticket barrier, following in the footsteps of Harry and Mrs Weasley in Order Of The Phoenix. You will then cross over Westminster Bridge for a lovely stroll along the south bank of the Thames, where you will get some fantastic views of the Houses of Parliament opposite. Having followed the Knight Bus over Lambeth Bridge and encounter a Dementor in a riverside garden, you will end this section of your tour in the midst of the Government and Civil Service offices.
Time At Site: As you go
Section Six Westminster Ministry of Magic
And Sherlock Holmes
Duration: 2:40pm - 3:30pm (50 minutes)
For this section of the Harry Potter walking tour, you will make your way, via Downing Street, home and office of the Muggle Prime Minister, to seek out the staff entrance to the Ministry of Magic.
From here, you will find your way to the location of the Ministery's staff entrance in Harry Potter And The Order Of The Phoenix, as well as the location where Harry, Ron and Hermione, stunned the three Ministry employees in Harry Potter And The Deadly Hallows Part one.
This section of your journey will end by the Sherlock Holmes Pub, where you can, if you wish, take a break and pay a visit to its replica of Holmes's sitting room at 221B Baker Street, which has been recreated in the upstairs bar!
Time At Sites: 10 minutes
Section Seven In Search of Diagon Alley®
Trafalgar Square To Charing Cross Road
Duration: 3:35pm - 4:15pm (40 minutes)
This section of the tour follows the Death Eaters as they swoop down over Trafalgar Square in Harry Potter And The Half Blood Prince, before descending into the depths of Charing Cross to pay a visit to a distinguished magic shop that was actually visited by Daniel Radcliffe. There follows a journey through the backstreets to uncover two atmospheric alleys which are widely believed to have been the inspiration for Diagon Alley.
Time At Sites: 10 minutes
Section Eight Along Charing Cross Road
To The Cursed Child
Duration: 4:15pm - 4:45pm (30 minutes)
Having encountered the hidden passage through which the Death Eaters enter Diagon Alley in Harry Potter And The Half Blood Prince , you will walk along Charing Cross Road to reach the Palace Theatre, where Harry Potter And The Cursed Child is currently wowing audiences.
Time At Sites: 5 minutes
Section Nine A Visit To The Magical
House Of MinaLima
Duration: 4:45pm - 5:15pm (30 minutes)
For this section of the tour, you will pay a visit to the magical House of MinaLima, which is a cross between a shop in Diagon Alley and 12 Grimmauld Place.
Time At Sites: 30 minutes
Section Ten Piccadilly Circus
To Leicester Square
Duration: 5:15pm - 6:00pm (30 minutes)
This section of the tour will take you to Piccadilly Circus, where you will follow in the footsteps of Harry, Ron and Hermione as they dodge the Death Eaters in Harry Potter And The Deathly Hallows Part One. You will then pass the cinema at which all the Harry Potter films received their Premieres, before boarding the tube to make the short journey to King's Cross Station.
Time At Sites: 5 minutes
Final Section Leicester Square
To Platform 9¾®
Duration: 6:00pm - 6:50pm (50 minutes)
The final section of the Harry Potter Tour will take you to King's Cross, where, having seen where the Weasley's parked their Ford Anglia car in Harry Potter and the Chamber of Secrets, you will join the line to have your photograph taken at Platform 9¾.
Time At Sites: 5 - 30 minutes